WAAROM 'TE' NIET GOED IS

bokszaktraining physics

Je kent de uitdrukking vast wel, waar TE voor staat is nooit goed voor je.

Waarom is dat eigenlijk? Ikzelf denk dat het te maken heeft met balans. Als er balans in je leven is, dan is er waarschijnlijk geen ‘te’ te vinden. Tegenwoordig leven we in een tijd waar alles snel moet zijn, haast en stress zijn sloper nummer 1 in de westerse wereld en brengen je dus uit balans (en wat dacht je van hoge bloedruk, hoge stress levels en andere ellende). 

Een voorbeeldje: zelf ga ik ’s ochtends rond 8:00 uur de deur uit om zo alle verkeersellende voor te zijn (ga ik om 8:15 weg, dan ben ik de sjaak).  Zelf heb ik namelijk een enorme hekel aan stress of haast. Soms ontkom je er niet aan, maar als ik kan probeer ik het te vermijden. Je kent het vast wel, net even 5 minuten te laat van huis weg, kids afgooien op school, die f*cking vuilniswagen die op z’n gemakje de straat blokkeert, en jij raakt geïrriteerd want je bent al te laat.

Dan blijkt het stoplicht ineens veel langer op rood te staan en dan heb je ook nog eens zo’n zondagsrijder voor je die waarschijnlijk wel op tijd weg is gegaan en geen haast heeft. Allemaal van die dingen waar je ‘te’ voor kan zetten. Te laat weg. Te grote auto in de straat. Te lang op rood en te langzaam rijden. Allemaal dingen die jouw stress levels vergroten. En als je dan kijkt naar de oorzaak… juist ja. Jijzelf die waarschijnlijk TE laat op stond, vanaf de eerste minuut TE weinig tijd had, en daardoor zelf TE laat weg ging.

De simpelste oplossing is gewoon op tijd op staan, misschien zelfs 10 minuten eerder dan je gepland had om zo rustig en relaxed aan je dag te beginnen. Geloof mij, het scheelt echt! Een klein beetje timemanagement kan jouw leven veel makkelijker maken.

Uiteraard is er ook een ‘te’ van te veel sporten. Meer is simpelweg niet beter, beter is beter. Te veel sporten kan leiden tot onnodige blessures, en ja, veel blessures komen niet spontaan, daar loop je al even mee. Dat kleine pijntje dat vanzelf wel weg zal gaan, maar na 3 maanden kun je je arm niet meer op tillen – dat soort dingen.

Ook hier is een ‘te’ van toepassing: te weinig onderhoud aan jouw lijf of ‘te’ lang doorlopen met een klacht. Ook in dit geval is er een balans nodig: voldoende sporten om sterker en fitter te worden, mobility en onderhoud blijven doen om jouw lijf sterk en soepel te houden, en de juiste voeding zodat jouw lijf kan herstellen. Herstellen op Tony Chocolonely gaat je hierbij niet helpen trouwens (alleen als je “Fran” hebt gedaan dan – dat is een workout).

Zo kan ik nog wel 100 dingen aankaarten waar ‘te’ voor zetten, maar you get the message. Daarom  hier wat tips om wat balans te vinden.

 • Timemanagement
  Zorg dat je bepaalde dingen gewoon plant: de wekker ietsje eerder zetten, rustig opstarten en minder stress hebben. Je sportmomenten plannen (deze zeg je namelijk veel TE makkelijk af als je moe bent) en als je relatie in een sleur zit of je al jaren goed tijden kijkt, plan eens wat leuks om uit de routine te komen.
 • Prioriteiten
  Als jij weet wat jouw prioriteiten zijn, dan is het makkelijker om daar balans in te vinden. Als jij gezond eten belangrijk vindt, dan ga jij vast boodschappen doen met een lijstje i.p.v. op de bonnefooi en met scheurbuik (Haagse honger) de winkel in. Ontdek dus wat jouw prioriteiten zijn.
 • Luister naar je lijf
  Als jouw lijf aangeeft dat het moe is, dan ben je dat waarschijnlijk ook (je hebt vast TE veel gedaan). Dus, neem rust, herstel, slaap goed en zorg goed voor jezelf.
 • Maak je niet zo f*cking druk om alles!
  Tegenwoordig maken wij ons echt druk om alles, en dat wordt alleen maar versterkt door social media! In plaats van altijd online te zijn, neem eens tijd voor jezelf, je kids en je familie. Pak een bordspel i.p.v. je iPhone, praat eens met elkaar i.p.v. een appje en geniet van het leven.
 • Wanneer je je meer bezighoudt met de mensen dichtbij je, en minder met die online, maak je je een stuk minder druk om dingen. Het leven is toch veel te kort om je druk te maken om dingen waar je toch geen controle over hebt (het weer bijvoorbeeld)?

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op