VERWACHTINGSMANAGEMENT

Wij mensen zijn gewoontedieren. We vormen snel patronen en gewoontes en houden er niet van als daar van af geweken wordt. Dit zijn verwachtingen. Kijk maar naar een trainingsritme: mensen vinden het vaak fijn om bijvoorbeeld op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag te trainen zodat zij weten waar zij aan toe zijn. Als er dan iets gebeurt waardoor er afgeweken moet worden van het normaal, kan dit vaak als vervelend worden ervaren. Als wij op de workout een keer vergeten te posten of als er is iets mis gegaan waardoor je die niet ziet, is dit echt fucking vervelend. Je pakt je telefoon en stuurt een appje met de mededeling dat de workout er niet staat. Hoe dit komt is echt heel simpel, verwachtingen... In deze blog gaan we het eens hebben over verwachtingsmanagement! Wat een lekker woord voor galgje is dat zeg!

Elk mens heeft zijn of haar eigen verwachtingen of vooroordelen die gebaseerd zijn op eigen ervaring. Een simpel voorbeeld: je bent vorig jaar naar een festival geweest en alles was waanzinnig. Het weer was top, de zon scheen, de mensen waren leuk, de muziek was fantastisch en alles bij elkaar was het jouw beste ervaring ooit (voor een festival dan). Dit jaar is datzelfde festival er weer. Whoop, whoop, daar hebben we zin in, het was immers waanzinnig de vorige keer. Alleen nu is het weer ronduit slecht, een stuk kouder, regen en veel wind. De setup van het terrein is anders, je moet verder lopen vanaf de parkeerplaats en eenmaal daar is de muziek niet helemaal zoals je verwacht had. Daar gaan je verwachtingen. Een grote teleurstelling dus. Dit is exact wat er gebeurt in het dagelijkse leven. Je verwacht iets en dat komt uit of niet. Deal with it, that's part of life. Toch kan je er iets aan doen.

Mijn relatie met Mart is echt top, en nee dat zeg ik niet omdat zij dit waarschijnlijk ook leest (moet wel, anders staan er spelfouten in of het is te Haags), maar omdat dit ook echt zo is. De afgelopen maanden hebben ook wij dagelijks op elkaars lip gezeten vanwege het corona virus. De sportschool moest dicht en zij werkte vanuit huis. Het waren oprecht prima maanden samen (in relationele sfeer), geen gezeur of gezeik en geen geruzie. Zij is zwanger en we zaten midden in een verbouwing wat samen met een gesloten sportschool best wat stress opleverde. Maar Mart en ik hebben vanaf dag 1 van onze relatie afgesproken met elkaar om geen verwachtingen te hebben. En wat is dat een opluchting en goede beslissing geweest.

Veel relaties gaan in mijn ogen kapot omdat mensen verwachtingen hebben van elkaar. Een simpel voorbeeld hiervan. Jij bent lekker een dagje vrij en later op de dag als je partner thuis komt krijg je gelijk gezeik naar je hoofd :(. Jij hebt niks aan het huishouden gedaan, je partner heeft een stressvolle dag gehad en bij thuiskomst komt hij/zij erachter dat jij de hele dag geen fuck hebt uitgevoerd. De verwachting was waarschijnlijk het volgende: als ik straks thuis kom staat het eten klaar en is het huis lekker opgeruimd en liggen de kids al op bed. Nou dat was even een grote teleurstelling toen je binnen kwam: kids rennend door het huis, partner die Netflix ligt te kijken en het huis een grote ravage. Nu is dit uiteraard iets overdreven, maar dit soort situaties zorgt voor gezeik - waarschijnlijk niet in de verliefde fase, maar wel als je die eenmaal voorbij bent.

Begin dit jaar hadden wij ook verwachtingen met Physics. We wilden groeien naar een gezond ledenbestand, meer equipment, toffe events en alles wat er komt kijken bij een startend bedrijf. Alle verwachtingen die wij hadden konden 16 maart zo overboord gegooid worden vanwege het Corona virus die de kop op stak. Nu zag niemand dit aankomen dus was en is het nog steeds schakelen. Onze verwachtingen moesten bijgeschaafd worden en behoorlijk ook toen we ook nog eens te horen kregen dat we waarschijnlijk in september pas weer open mogen. Je weet dat je met ledenverlies te maken gaat krijgen en je wilt dat hoe dan ook zoveel mogelijk beperken. Van sommige leden verwacht je misschien dat zij opzeggen en van andere absoluut niet. Ook daar kan je fout mee ingaan, ben ik achter gekomen. Dat heeft mij dus aan het denken gezet om weer eens naar mijn eigen verwachtingen te kijken.

We hebben met Physics met meer dan 100 verschillende individuen te maken die allen eigen verwachtingen en gedachtes hebben. Het is onmogelijk om iedereen happy te houden. Hoe graag je dat ook wilt als bedrijf, het is niet te doen. In onze branche is de scheidslijn tussen zakelijk en vriendschappelijk super dun, wat aan de ene kant super tof is en aan de andere kant soms heel moeilijk. Je wilt je niet te zakelijk opstellen, want je kent iedereen, weet wat ze doen en wat ze mee maken. Je hebt gewoon een andere band met de leden dan dat je waarschijnlijk zou hebben als je bij een grote keten zou werken. Tegelijkertijd kan je dingen niet te persoonlijk opvatten, want de overeenkomst die je hebt is nog steeds zakelijk. Verwachtingsmanagement in dit geval is echt super lastig, kan ik je vertellen.

Verwachtingen hebben kan super tof zijn, maar aan de andere kant ook super moeilijk. Wij zullen als bedrijf zijnde verwachtingen moeten waarmaken. Mensen komen bij ons trainen en zullen zeker bepaalde verwachtingen hebben: een nette sportschool, een goede programmering en coaching. Een toffe community en leuke events, voldoende ruimte en veiligheid, goede hygiëne en equipment om er zomaar even een paar te noemen. De vraag is dan of je als bedrijf ook verwachtingen mag hebben van de leden? Ik denk van wel: respect voor elkaar, de sportschool en jezelf om er maar een paar te noemen.

Verwachtingsmanagement voorkomt teleurstellingen. Als je je verwachtingen bijschaaft zul je merken dat je minder vaak boos zult zijn en als gevolg daarvan minder vaak teleurgesteld of verdrietig. In de psychologie gebruiken ze daarvoor vaak de 5 G's, niet te verwarren met het nieuwe telefoon netwerk 5G. De 5 G's staan voor: Gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag en gevolg. Het is best simpel namelijk: er gebeurt iets waardoor je een gedachte krijgt (dit gebeurt gewoon); dit levert een bepaald gevoel op (een positieve of negatie emotie); hierdoor reageer je (goed of slecht); wat uiteindelijk resulteert in het gevolg. Voor meer info kan je altijd even Google gebruiken :).

Wij hebben onze verwachtingen voor dit jaar flink bijgeschaafd. Door onze awesome community is ons ledenbestand gelukkig niet al te ver terug gelopen, wat betekent dat we straks lekker door kunnen pakken. De leden zijn thuis aan de slag gegaan met onze home workouts en geleende equipement. Sommige leden zijn meer gaan hardlopen of hebben andere activiteiten opgepakt, wat super tof is om te zien. We zijn nu weer lekker buiten aan het trainen en ook hier zullen de verwachtingen enigszins aangepast moeten worden: het is nou eenmaal anders dan in de zaal. Maar wat is het toch geweldig om weer samen te trainen, onze leden weer te kunnen coachen (wel op 1,5 meter afstand) en gewoon even een praatje te maken. De programmering is er op aangepast, de workouts zijn lekker intensief en samen trainen motiveert gewoon meer. De zaal is er klaar voor om weer open te gaan. De lijnen zijn getrokken hoe we straks moeten lopen, aan de hygiëne voorwaarden is voldaan, de alcoholdispensers en andere maatregelen zijn klaar, dus wat ons betreft draaien we straks weer zoals het was, met voldoende ruimte voor ieder zijn veiligheid en gezondheid.

Wil je meer weten over onze sportschool? Check dan de site of neem contact met ons op. Of volg ons op Instagram (zie knop hieronder)!

Share on Instagram