Ervaring VS diploma's

In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van sport, sportscholen, personal trainers en koekenbakkers. Kun je niet zo goed tegen kritiek of de mening van een ander, dan is het raadzaam om niet verder te lezen. Het kan wel eens zo zijn dat je mij (Barry) na het lezen van deze blog niet zo leuk meer vindt :).

Alleereerst wil ik even zeggen dat ik geen specialist ben, arts, chirurg of atoomgeleerde. Ik ben een coach die vanuit passie een switch heeft gemaakt naar de sport rond 2013. Ik heb al die jaren ervoor in de keuken gewerkt en was al vrij snel opgeklommen naar sous chef (zeg maar, de rechterhand van de chef). Ik heb vele jaren met plezier mijn werk gedaan, maar door de crisis die een aantal jaar geleden de kop op stak werd dit minder. Mensen werden veeleisender en ik merkte dat dat mijn plezier in werk deed afnemen. Als je naar een eetcafe komt en daar voor 12,50 de beste steak verwacht, gaat er ergens in je bovenkamer iets niet helemaal goed. Er is nog steeds zoiets als prijs/kwaliteit. Rond 2013 had ik voor mijzelf besloten om het over een andere boeg te gooien. Ik trainde al een tijdje bij een gym in Delft die zich richte op Thai boksen, boksen en Krav Maga. Na een aantal jaar werd mij gevraagd of ik af en toe wilde assisteren bij de jeugd- en dameslessen. Dit werd al snel vaker en met een paar maanden was dit wekelijks, wat er voor zorgde dat ik 2/3 uur les gaf per week in het Thai boksen en zelf ook nog eens 3/4 uur per week trainde. Dit was de start van iets waar ik daarvoor nog nooit over na had gedacht. Ik wil dit, mensen coachen, beter maken, gezonder en fitter en alles wat daarbij komt kijken.

Er was alleen 1 klein probleem: ik had 0 papieren of opleidingen die sport gerelateerd waren gevolgd ;). Ik ben dus letterlijk de sport ingerold en door de ervaring die ik had begonnen met het assisteren tijdens de lessen. Het heeft nog wel ruim 1,5 à 2 jaar geduurd voordat ik alleen voor de groep stond. Leren, leren, leren dus en door ervaring die ik had opgedaan is mij gevraagd dit te doen. In de tussentijd ben ik opzoek gegaan naar welke opleiding er bij mij pastte. Ik vind namelijk dat je iets moet doen wat bij je past en niet zozeer wat volgens anderen de beste is. Want wie bepaalt dat? Wie bepaalt wat het beste is voor jou? Dat doe je zelf! Uiteindelijk kwam ik terecht bij Overload wat voor mij een hele goede keuze was: leren en gelijk toepassen, meer praktijk dus. Ik ben een type van zien en nadoen en zeker niet iemand die makkelijk leert vanuit een boek. Als iets mij echt interesseert, dan kan ik heus wel leren, maar dat duurt gewoon wat langer. Ik had ook de keuze gemaakt om de opleidingen die zij aanbieden gewoon stap voor stap te doorlopen in een volgorde die bij mij paste. Die vrijheid heb je daar. Je kan ook alles in een jaar doen, maar dat is voor mij gewoon too much. Zo ben ik begonnen met TOP A, de basisopleiding van Overload voor personal training. Op zich best handig om hiermee te beginnen, aangezien dit is wat ik wilde gaan doen. Daarna ben ik doorgegaan met de Mylogenics modules, TOP B, Power sled trainer en de Kettlebell workshops.

In april 2013 ben ik begonnen met een stage traject bij een CrossFit box in Den Haag om de basis te leren van CrossFit. Dit was wel ff andere shit dan Overload. Overload is meer van de schema's, wat heeft de klant nodig en hoe bereik je het snelst jouw klant zijn of haar doel (even kortgezegd dan). Bij CrossFit is het groepslessen en coaching, meerdere individuen tegelijk in plaats van 1 op 1. Als ik CrossFit wilde gaan coachen moest ik mijn CrossFit level 1 gaan doen. Zo gezegd zo gedaan en in augustus 2013 heb ik deze behaald. Niet dat ik toen ene fuck verstand had van coachen, want dat heb je na het behalen van je level 1 gewoon niet. Helaas lopen er in Nederland heel veel level 1 coaches rond die denken dat zij dezelfde kennis hebben als Ben Bergeron (dit is een CrossFit coach die het wel snapt). Dus heb je level 1 of ga je die doen? Wees gerust, hierna kan je nog steeds niks... :) Je leert pas naarmate je meer gaat coachen oftewel uren gaat draaien. Het is vooral heel veel uren leren coachen, want coaching is echt een vak en geen cursus van een weekend. Om je een beeld te geven, ik schat dat ik momenteel zo'n 10-12 duizend coach uren heb gemaakt waardoor ik nu wel durf te zeggen dat ik een goede coach ben. Ik ben zeker niet de beste en zal mijzelf ook nooit zo neerzetten, maar wat ik doe dat doe ik goed.

Naarmate ik meer ervaring kreeg in het coachen wilde ik mijn persoonlijke ontwikkelingen ook blijven boosten. Hierdoor ben ik CrossFit gymnastics, Weightlifting level 1 & 2 en CrossFit coach level 2 gaan doen. Zoals je ziet heb ik behoorlijk wat gedaan de afgelopen jaren om mijn kennis en coaching skills op een bepaald niveau te krijgen. Dit heeft tijd, geld en energie gekost. Je wordt pas beter in wat je doet als het het ook echt gaat doen. Zie het als het halen van je rijbewijs, je weet hoe je een auto moet besturen maar leren rijden doe je pas als je kilometers maakt. Tijdens mijn sollicitatiegesprek met de eigenaar van de CrossFit box waar ik gewerkt heb, kwam de vraag wat mijn ambities waren. Mijn ambitie was om na een jaar of 3 een eigen gym te starten, meer gefocust op personal training en goede coaching. Uiteindelijk heeft het 4,5 jaar geduurd voordat ik de stap nam naar een eigen gym. En een behoorlijke stap, aangezien ik in de loop der jaren geleerd heb dat ik toch meer richting een Crossfit box, wilde maar ook weer geen CrossFit affiliate wilde, snap je?!

Er zijn een aantal dingen waar ik het absoluut niet mee eens ben bij CrossFit. In eerste instantie is dat het whiteboard: een hele leuke tool om je scores bij te houden en om te laten zien aan vooral anderen hoe fucking geweldig je wel niet bent. Beetje jammer als je niet kan tellen en vervolgens dus gewoon bullshit op het bord laat schrijven. Dit gebeurde dan ook met regelmaat. Dan het RX gewicht: een voorgeschreven gewicht dat als richtlijn dient en voor veel mensen wordt dat gewicht helaas het doel van de workout, ongeacht vorm, reps of uithoudingsvermogen. RX is geen doel als je niet weet wat de stimulus van de workout moet zijn. Als jij Fran RX kan doen (21-15-9 Thusters en Pull ups), maar er vervolgens 9:45 minuten over doet, dan mis je compleet het doel van de workout (kort en intensief) en ben je gewoon een fucking kont met een veel te groot ego. Dit zijn even 2 snelle voorbeelden waarom ik geen officiële CrossFit box wilde worden (ik heb je gewaarschuwd aan het begin wat betreft kritiek :-) ).

Wat ik wilde in onze gym was even zoeken. Ik werd doodziek van die korte workouts en mega veel gelul erom heen met betrekking tot skill work en uitleg van movements. Dit kan gewoon anders en dat is ook wat wij doen. Als je benieuwd bent, kun je een proefles plannen :). De main focus bij ons is kracht: dit is in onze ogen een van de belangrijkste aspecten voor het hebben van een gezond en sterk lijf. Je zult merken dat als je sterker wordt, dat een hoop dingen makkelijker worden. Een tweede is conditie. Eigenlijk is dit een gedeelde eerste plaats met kracht, maar ik ben van mening dat het beter is om eerst krachttraining te doen en daarna pas conditie, vandaar dat wij dit ook zo opbouwen in de lessen. Tevens geloof ik dat je sneller leert van bewegen dan van woorden. Als je tijdens een les meer stil staat dan je beweegt, gaat er ergens iets niet goed en dat compenseer je niet door een workout van 10 minuten.

Zoals je ziet heb ik eerst ervaring op gedaan, opleidingen gevolgd en geleerd voordat ik dus mijn eigen gym ging starten. Dit heeft jaren geduurd. Jaren gespendeerd aan leren, leren en leren. Fouten maken en weer opnieuw proberen (ik heb ook fouten gemaakt en was in het begin ook een kut coach). Dit is dus precies waar ik mij mateloos aan irriteer bij al die newbie coaches, personal trainers en zogenaamde influencers die denken dat zij verstand en kennis hebben van de dingen die zij doen (heb je de juiste opleidingen en ervaringen (op)gedaan dan hoef je je zeker niet aangesproken te voelen).

Ik kan vooral niet begrijpen dat er zoveel mensen zo fucking arrogant zijn en maar mensen gaan coachen en daarvoor nog laten betalen ook. Als je tegenwoordig een bekende nederlander bent met een sixpack en vervolgens mensen gaat vertellen wat zij moeten eten en niet verder komt dan broccoli, kip en rijst, dan is het handig om gewoon te stoppen (ik heb voedingsschema's gezien die dit bevatten, de rest bespaar ik je). Je wordt tegenwoordig doodgegooid met instagram of facebooks advertenties met het zoveelste wondermiddel, de zoveelste hippe dude of chick die jou wel ff aan die summerbody gaat helpen en wel weet hoe het moet. Er is alleen één probleem met dit soort dingen, en dat is het volgende: er is geen wondermiddel die jou in 6 weken naar je summerbody brengt. Wil jij fitter worden en er beter uit zien, dan moet je daarvoor werken en retehard ook. Discipline en effort tonen, je bier en wijn laten staan en goed en vooral voldoende gaan eten.

Ik zal echt niet gaan verkondigen dat wat wij doen het beste is, maar ik durf wel te zeggen dat wij proberen te doen wat het beste is voor jou met de kennis die wij hebben. Als jij een blessure hebt waar ik niet uit kom, dan stuur ik je door naar iemand waarvan ik denk dat die dat beter kan behandelen dan ik. En ja dat kost mij geld, aangezien ik dan die omzet niet draai, maar dat boeit mij geen ene fuck. Ik wil dat jij zo snel mogelijk weer pijnvrij verder kan. Heb jij issues met voeding waar ik niks mee kan omdat ik die specifieke kennis niet heb, dan stuur ik je door. Hetzelfde met bepaalde trainingsdoelen of wensen. Als ik er niet uitkom dan vraag ik hulp, stuur ik je door of begin ik er niet eens aan.

En dat zouden meer mensen moeten doen! Eerlijk zijn naar de klant... Zo zie ik met regelmaat filmpjes voorbij komen van trotse mensen die een pr hebben op hun snatch waarbij ik acuut een hernia krijg of mensen die een deadlift posten waarbij de beweging weinig met een deadlift te maken heeft. Het is niet mijn doel mensen persoonlijk af te vallen, dus zal ik zeker geen bedrijven of namen gaan noemen, maar je weet zelf dondersgoed of jij capabel bent om mensen met specifieke doelen te trainen of dat je deze beter door kunt sturen. Maar goed, aangezien het vaak om geld gaat, zal dat vast niet veranderen. In mijn ogen gaat het nog steeds om de klant, die moet er beter van worden.

Je kan het gewoon niet maken om mensen weightlifting te gaan leren, terwijl je zelf een shitty snatch hebt en toevallig wat 'ervaring' hebt op gedaan in de box waar je getraind hebt en wat cues weet die je zelf te horen hebt gekregen. Hierover kan je in discussie gaan, maar vraag jezelf gewoon af of jij het zou accepteren als het andersom was. Ik kan mij namelik niet voorstellen dat je dat zou accepteren.

Ook als klant heb je de verantwoording naar jezelf toe om onderzoek te doen naar de kennis en kunde van je trainer of coach. Als je twijfelt vraag dan gewoon naar diploma's en certificaten. Je hoeft als coach echt geen top atleet te zijn of nederlands kampioen in een bepaalde sport. Maar je hebt een voorbeeldfunctie en de verantwoording over jouw klant zijn of haar gezondheid. Ik ken zat jongens en meiden die fucking goed zijn in wat zij doen en dingen waar zij zelf minder goed in zijn alsnog goed kunnen overbrengen. Ik wil echt niet zeggen dat iemand maximaal geschoold moet zijn om jou iets te kunnen leren (ervaring is net zo belangrijk als kennis), maar tegenwoordig lijkt iedereen wel coach te zijn en zitten er echt reteveel koekenbakkers tussen die zonder kennis of ervaring lopen te kloten... Dus, be safe!