HET PROBLEEM MET CROSSFIT

het probleem met crossfit

Het probleem met crossfit.

Ja dat is even schrikken he?! Crossfit een probleem? Nou niet met crossfit qua sport, want dat is wat het tegenwoordig is. Crossfit is een sport en tevens een merknaam en dat is precies waar het probleem zit. Door de jaren heen heb ik diverse crossfit courses gevolgd die serieus geld kosten. Denk aan een gemiddelde van 750-1000 dollar per course!!

Je kan je dus wel bedenken dat je die duur bestede centen wilt promoten! Maar dat mag dus even niet van onze vrienden van crossfit HQ. Wel flink aan je verdienen maar vervolgens op je site zetten wat je allemaal gedaan hebt, is dus verboden :(

Even een opsomming van wat ik zelf heb gedaan: crossfit level 1 & 2 coach, crossfit gymnastics level 1, crossfit weightlifting level 1 & 2. Ik heb dus 5 courses gedaan en je kan zelf wel uitrekenen wat dat grapje ongeveer gekost heeft. Nu wil ik graag mijn opleidingen/courses en andere certificaten op de site hebben zodat men weet wat ik gedaan heb. Op zich geen gekke informatie die je wilt weten als je een sportschool zoekt in Den Haag of waar dan ook.

Hoe zit dat dan precies?

Crossfit is een merknaam en die naam mag je dus gebruiken, je raadt het al, als je OOK daar flink voor betaalt. 3000 dollar ex btw per jaar welteverstaan, dat is ongeveer €3316,- inclusief de btw, elk jaar! Ik heb ook verschillende opleidingen gedaan bij Overload en die mag je wel gewoon op de site zetten, zij willen namelijk dat je laat zien wat je kan en zij zijn gewoon fucking goed in wat zij doen! Bij crossfit ligt dat net even anders, die willen vooral veel geld zien. Dat wordt dan toch een dingetje als je en een merknaam bent en in de loop van de jaren uitgegroeid bent tot een sport.

Maar wat is crossfit precies?

Crossfit is een combinatie van gewichtheffen, gymnastics en metabolic conditioning. Als je dus heel zwartwit gaat kijken hebben zij 3 verschillende takken van sport 'gestolen' en die bij elkaar geplakt, naampje er aan gegeven en op de markt gebracht. Top manier van marketing en cash genereren. Oh ja, ook nog 2 bestaande woorden aan elkaar geplakt en patent op laten zetten zodat je dat dus niet zomaar kan gebruiken. Wie is hier nou de grootste boef?! Maar goed, als je tegenwoordig een burpee doet dan doe je crossfit.. ik deed al burpees toen crossfit nog niet eens bestond.

Hoe werkt het dan?

Iedereen kan crossfit level 1 coach worden.. Whut?! Jep, als je een beetje kan leren ben je in 1 weekend crossfit level 1 coach en 1000,- dollar lichter. Oh ja, je krijgt een t-shirt in dat weekend het bekende 1000,- dollar shirt :) Na het weekend ben je dus coach, best knap toch?! En heb nou niet de illusie dat je wat kan dan, want er lopen 10.000den level 1 coaches rond en het verschilt echt per persoon of zij goed zijn en ervaring hebben. Ik had tijdens mijn course een man zitten die net een maand crossfit deed, het wel leuk vond en de course ging doen zodat hij daarna, ja let op, zijn eigen crossfit box ging starten..

Als je dus kan leren, geld hebt en je crossfit level 1 hebt gedaan kan je dus gewoon een box starten. Ook dit is dus een van de problemen met crossfit. Dan zet je jezelf neer als een van de meest geweldige takken van fitness maar als je dan een weekend lang hebt geleerd mag je wel de naam gebruiken, mits je die 3000,- dollar betaalt en geslaagd bent want je krijgt een schriftelijk examen (waar je meer dan 30% fout mag hebben) Niks kwaliteit, verantwoordelijkheid of enig vorm van gevoel wat daarbij komt kijken en dit is exact de reden dat wij met Physics Den Haag geen officiele crossfit box zijn geworden.

Als je met het betalen voor je crossfit licentie een keurmerk in huis had gehaald, dan was dat in ieder geval iets om over na te denken, maar dat is er niet. Er is geen kwaliteitscontrole, geen garantie dat de box waar jij misschien traint ook echt goed is! Helemaal niks vanuit crossfit HQ. Veel leden blijven bij 1 box trainen doordat zij mensen leren kennen, zich er thuis voelen en deel uitmaken van het geheel wat top is, want crossfit heeft niet alleen maar mindere kanten.

Dit zijn kanten die ik minder vind en iedereen mag daarvan vinden wat hij of zij wilt. Als je dus licenties verkoopt aan mensen waarvan je dus geen idee hebt wat zij kunnen of gedaan hebben, sla je de plank in mijn ogen volledig mis. Ik vind het super onverantwoordelijk, je bent als sportschool bezig met mensen hun gezondheid en lichaam. Uiteindelijk is het altijd de verantwoording van degene die een sportschool start hoe hij of zij omgaat met dit soort dingen. Zelf heb ik eerst een aantal jaar ervaring opgedaan en verschillende opleidingen gevolgd voordat ik aan mijn eigen sportschool begon.

Wat is er dan goed aan crossfit?!

Genoeg! Het hele idee van community die erachter zit, het samen trainen en samen lachen en huilen is uniek. Dit is voor mij de voornaamste reden om zo'n soort sportschool te willen, een sportschool wat je uitgedaagd wordt en tot het uiterste gaat. De combinatie van verschillende sporten is heerlijk, de ene workout sta je met een barbell in je handen en een dag laten sta je op je handen.

Het is super divers en voor ieder wat wils (mits de programmering goed is) Het gevoel van samen zijn, ergens bij horen en nooit hetzelfde doen maakt het af. Je komt veel nieuwe mensen tegen met dezelfde passie wat goed levelt. De meeste sporters die een box in lopen of een sportschool waar er les wordt gegeven volgens de crossfit principes zoeken wat extra's. Die willen niet saai op een apparaat zitten en een schema aflopen, week in en week uit.

Je wordt er fit van! Heel fit mits je goed traint, eet en herstelt. De combinatie van deze 3 elementen zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Is het een niet goed zul je merken dat je tekort komt in de andere aspecten. Goed trainen en slecht eten wil niet vanzelf zeggen dat je ineens je summerbody krijgt, andersom ook niet. Het is hard werken, toewijding en discipline! Maar het is het waard!


Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.