CORONA EN SPORT

maatregelen corona den haag

Corona, je kan de kranten, het internet of social media niet open gooien en het gaat over corona. Op zich niet heel gek, aangezien dit voor de meeste mensen een van de de meest bizarre gebeurtenissen is die zij mee hebben gemaakt. Zo ook voor mij.

Afgelopen zondag zat ik samen met mijn vrouw een film te kijken die ging over de uitbraak van een virus op wereldwijd niveau. Contagion, een film uit 2011: een dodelijk virus verspreidt zich door aanraking. Terwijl de epidemie zich in een razende vaart verspreidt, trachten enkele topmedici in een race tegen de tijd een remedie te vinden. De paniek verspreidt zich sneller dan het virus en de strijd om het te overleven wordt moeilijker en moeilijker in een uiteenvallende samenleving.

Als ik deze film in 2011 gezien zou hebben zou ik waarschijnlijk gedacht hebben: toffe film, maar lichtelijk overdreven. Het is blijft een film, dus zo kijk je er dan ook tegen aan - alles kan dan namelijk. Als ik nu het nieuws zie en de corona berichten volg, dan is het net of ik die film zie! Ik volg alle ontwikkelingen rondom corona vanaf het begin, het zal ergens half januari zijn geweest. Toentertijd dacht ik dat het allemaal wel zal gaan vallen, maar damn, wat heb ik mij vergist! Op de een of andere manier trok het toch mijn aandacht dusdanig dat ik dagelijks alle feitjes en dingetjes wilde weten.

Wat is corona nou eigenlijk? Corona is een virus, net als een griep, alleen slaat corona meer op je longen waardoor je enorme moeite kunt krijgen met ademen. Ook kan het mega pijn veroorzaken, volgens iemand die ik van de week sprak die het heeft gehad. Voor mensen met een zwakke weerstand is dit dus funest. Hier vallen helaas oudere mensen en mensen die te zwaar/ongezond zijn onder, zo blijkt ook uit onderzoek.

Momenteel zijn er 4.321.729 besmettingen en 290.945 sterfgevallen. Dit zijn toch bizarre aantallen. Gelukkig is corona niet zo heftig als de Spaanse griep van een kleine 100 jaar geleden. De Spaanse griep was een beruchte epidemie uit de jaren 1918 en 1919. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen levens, een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1. Dit is een ander soort dan het type van corona.

Een stukje wikipedia (met links): De coronavirussen zijn een onderfamilie van virussen met positief enkelstrengig RNA als genetisch materiaal. Ze danken hun naam aan de krans (in het Latijn corona) rond de virusdeeltjes. In de taxonomie vormen de echte coronavirussen de Orthocoronavirinae, tot en met 2018 de Coronavirinae genoemd. Dit is een onderfamilie van de Coronaviridae in de orde der Nidovirales. Vroeger werd de naam coronavirussen ook wel gebruikt voor alle Coronaviridae.

Een intelligente lockdown zoals Rutte het noemt was het gevolg. Horeca, scholen, winkels, sportscholen en andere ondernemingen moesten dicht. Zondagavond 15 maart kregen wij te horen dat wij maandag dicht moesten blijven. Dit was best even stress zeg maar. Diezelfde avond nog de programmering omgegooid zodat onze members in ieder geval thuis konden door trainen. De weken erna waren bizar en vooral heel vaag. Mijn hele vastigheid werd in een keer onder mij vandaan getrokken. Mijn hele ritme weg en me even geen raad weten wat te doen. Van de lessen in de ochtend, personal trainingen en behandelingen en de avondlessen naar niks...

Na een week of 2 begon ik weer wat 'ritme' te krijgen als je het zo mag noemen. In de die tijd hebben we de sportschool eens nader bekeken en een aantal dingen veranderd. Zo is Physics Performance, Physics Den Haag geworden, hebben we de website volledig vernieuwd en zijn we begonnen met de Physics60 - 6 weken lang kleine aanpassingen die het leven makkelijker maken. En toch hadden we de hoop dat we snel wel weer open zouden kunnen. Dit valt even vies tegen!

Na een week of 2 gingen we home workouts geven via Zoom. Dit was echt een openbaring, aangezien ik in ieder geval weer contact had met de leden terwijl je ze kon zien. Even het praatje, de grapjes en toch een beetje samen trainen. Ondanks dat de leden vanuit huis trainde konden ze toch met wat equipment aan de slag die geleend werd vanuit de sportschool. En trust me, de workouts waren nog steeds intensief. Toch is het hele thuis trainen anders dan in de sportschool: je staat voor een camera (Zoom) en als je even een iets mindere dag hebt, ben je sneller geneigd even wat rustiger aan te doen. In de sportschool trainen waar de coach rondloopt, je aanmoedigt en corrigeert waar nodig is toch een stuk fijner!

Momenteel zijn we ongeveer 9 weken verder, en is er meer informatie omtrent corona en het hervatten van de economie, om het maar even zo te zeggen. Uit onderzoek op de IC bleek de afgelopen weken dat het overgrote deel van de IC-patiƫnten te zwaar was. Dat dit feit zich voordoet vind ik niet gek. Als je te zwaar bent ben je vaak minder gezond (uitzonderingen daar gelaten). Vaak is je voeding niet op orde en is sport zeldzaam. Hierdoor is je immuunsysteem minder sterk waardoor je vatbaarder bent voor virussen. Corona is net als een griep of een verkoudheid een virus: elk virus heeft zo zijn eigen kenmerken en reacties op jouw lijf. Dit bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is om gezond te zijn. Hierbij hoort gezond eten en sporten! Dit maakt het in mijn ogen des te meer biar dat sportscholen vooralsnog pas open mogen per 1 september.

Ik vind het echt ongelooflijk dat de fitnessbranche in de ogen van de regering niet veilig genoeg is! Het schijnt dat aerosolen misschien corona deeltjes kunnen bevatten, alleen is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Net zo min dat je dus door zweet van iemand anders corona kan oplopen. Ik denk dat ik liever in een sportschool ben dan in de Albert Heijn hier bij ons om de hoek.

Als je het hebt over schijnveiligheid, dan zijn de supermarkten en grote winkelketens hier het voorbeeld van. Het meisje of jongen die de karretjes 'schoonmaakt' met een spraytje en een doekje staat op het moment dat ik weer naar buiten kom met exact hetzelfde doekje de karretjes schoon te maken. Daarbij komt kijken dat een anti-bacterieel reinigingsmiddel geen virussen doodt en de 1,5 meter bij ons in de de AH niet eens haalbaar is omdat de winkel simpelweg te klein is. Maar he, laten we wel lekker langs elkaar boodschappen halen en winkelen, maar laat de mensen maar niet naar de sportschool gaan. Dan worden ze straks nog gezond en verdienen we er niks meer aan. Gezonde mensen leveren immers geen geld op voor de staatskas. Zieke mensen, drank en rookwaar wel. Mijn mening waarom de horeca eerder open mag.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat de horeca, kappers en andere sectoren weer open zijn of gaan. Ik wil namelijk dat iedereen gewoon weer lekker en gezond aan het werk kan zonder dat mensen bang hoeven te zijn dat hun bedrijf naar de klote gaan of zij hun baan verliezen. Bij ons trainen mensen uit alle branches en ik heb niks liever dat zij gewoon door kunnen en dus ook gewoon weer kunnen trainen.

Maar toch is er iets dat blijft knagen met betrekking tot de sportscholen en de aangekondigde heropening. Ik ben echt van mening dat sportscholen gewoon open kunnen. Uiteraard aangepast aan de 1,5 meter samenleving. Wij geven groepslessen met max 12 personen en onze zaal heeft altijd al voldoende ruimte tussen de leden gehad - dit alles ivm veiligheid. Met wat aanpassingen is het in no-time coronaproof en kan er gewoon op een normale en verantwoorde manier aan de gezondheid gewerkt worden. Want sporten is niet alleen leuk, het is ook goed voor je. Je weerstand gaat omhoog, je vetpercentage gaat omlaag, je wordt sterker en fitter, wat allemaal bijdraagt aan een goede gezondheid.

Momenteel mogen we buiten met max 10 personen (9 leden en 1 coach) wel weer sporten. Ook hier is weer een berg aan schijnveiligheid: sportscholen die tenten huren en hun hele hebben en houden buiten neer knallen. Ik kan het wel begrijpen en als ik het had moeten doen, had ik dat zeker gedaan. Gelukkig kunnen we onze lessen aanpassen zodat dat niet nodig is. Een tent moet dan wel aan 3 kanten open zijn zodat er geen aerosolen kunnen ontstaan. Dan schijnt er niks aan de hand te zijn.

Maar goed, we mogen weer samen trainen en dat is zo ongeveer het beste nieuws voor de sportscholen van de afgelopen 2 maanden. Zij het buiten en met max 10 personen, maar ik ben voorlopig blij en wij gaan gewoon door. Nu maar hopen dat de regering genoeg inzicht krijgt en gaat beseffen dat dit niet de juiste manier is. Ik ben geen arts, viroloog of what so ever, maar dit is mijn mening. Ik ben denk dat sportscholen prima open kunnen zodra zijzelf aanpassingen hebben gedaan en coronaproof zijn.

Be safe & get healthy!

fitness Den Haag sport